Rij je al een paar jaar op de manege, heb je de basis van het paardrijden en de meest belangrijke kennis over paarden onder de knie? Heb je de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) afgerond of kom je uit in impulsrubrieken, B-dressuur of B-springen? Dan ben je toe aan de tweede fase van de rijopleiding: zilver.

 

Net als bij de eerste (bronzen) fase van de ruiteropleiding volg je ook zilver bij je FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging. Bij de zilveren fase hoort het boek Leer paardrijden met plezier deel 2, inclusief het proevenboekje. 

Dressuur
In deze fase van de rijopleiding wordt het steeds belangrijker hoe een paard op jouw hulpen reageert. Je leert hoe je een paard het beste kunt trainen, zodat hij in de dressuur zijn lichaam op de juiste manier gaat gebruiken. Als je een oefening rijdt, gaat het niet meer alleen om de juiste lijnen, maar ook is het ook belangrijk dat het paard in de juiste aanleuning loopt en ritmisch door zijn hele lijf beweegt.

Deze dressuurproeven horen bij de zilveren fase:

 

Springen
Ook in het springen ben je klaar voor de volgende stap. Dat hoeft niet te betekenen dat de hindernissen hoger worden. Wel leer je moeilijkere lijnen, lastigere wendingen en meervoudige hindernissen rijden. Bij deze fase horen de volgende springproeven: BB60, BB70, BB80, BB90, B en L.

 

Eventing
Hou je van buitenrijden, door het bos galopperen en wil je niets liever dan over natuurlijke hindernissen springen? In de zilveren fase van de ruiteropleiding kun je kennismaken met eventing. Je leert een paard in het terrein over verschillende vaste hindernissen, op- en afsprongen en door het water te rijden. Uiteraard is er veel aandacht voor het juiste tempo, controle en veiligheid. Bij eventing horen de proeven BB50, BB60, BB, B en L.

 

Kennis over paarden en trainingsleer
Naast je vaardigheden als ruiter is het belangrijk dat je kennis over paarden nóg groter wordt. Daarom wordt in deze fase aandacht besteed aan onderwerpen zoals paardenpsychologie, paardengedrag, verzorging, gezondheid en trainingsleer. Ook ruiterfitheid staat op het programma.

 

De proeven bij zilver

Met elke proef kun je promotiepunten halen. Voor proeven F15, B en L1 krijg je naast een promotiepunt ook een diploma en een zilveren ster (als je tenminste ook een voldoende voor de bijbehorende theorietoets hebt gehaald). Voor het springen geldt hetzelfde op niveau BB70, BB90 en B en voor eventing zijn dit BB60, BB en B. 

 

Werd bij de bronzen opleiding alleen naar jou als ruiter gekeken, bij de zilveren fase gaat het erom dat je één wordt met je paard. Bij de beoordeling van de proeven wordt je daarom als combinatie beoordeeld. Jouw resultaten worden bijgehouden in je persoonlijke zilveren Ruiterpaspoort. Dit paspoort krijg je op de manege waar je de ruiteropleiding volgt. Van de KNHS krijg je een activatiezegel die je in je Ruiterpaspoort plakt. Het paspoort is geldig zodra jouw manege de zegel afstempelt. Via www.mijnknhs.nl kun je je vorderingen ook zien.

 

Zilveren speld

Heb je op het hoogste niveau van de zilveren fase (dus L2-dressuur, L-springen en L-eventing) een promotiepunt én een voldoende voor de theorietoetsen gehaald, dan heb je de zilveren speld verdiend. KNHS-Wedstrijden rijden

Gaat het rijden van de proeven je goed af of heb je je zilveren speld behaald, dan ben je klaar voor de officiële wedstrijdsport van de KNHS. Je kunt dan een startpas aanvragen om officiële KNHS-wedstrijden te rijden en dus echte winstpunten te halen. Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden, kijk op www.knhs.nl/wedstrijden

De eerste fase van de ruiteropleiding (brons) begint bij de eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur, S80 voor het springen, V012 voor voltige en W12 voor western. Tijdens de opleiding maken ruiters kennis met de verschillende onderdelen van de paardensport en ontdekken ze welke het beste bij hen passen.

 

De basisopleiding brons bestaat uit paardrijlessen op een FNRS-ruitersportcentrum, aangevuld met informatie uit het boek 'Leer paardrijden met plezier'. In dit boek staat alles wat ruiters moeten weten over paarden, zoals over verzorging van paarden, omgang met paarden en de basisbeginselen van paardrijden.

 

Bij het boek zit ook een proevenboekje. Deze proeven zijn de basis van de ruiteropleiding en bestaan uit:

 

Beoordeling
Bij de beoordeling wordt er alleen naar de ruiter gekeken en dus niet naar de combinatie van ruiter en paard. Zodra de bronzen fase is afgerond, hebben ruiters een basiskennis van paarden, zijn ze goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kunnen ze gedoseerd effectieve hulpen geven. 

 

Motivatie voor ruiters
Om ruiters voor hun inspanning en ontwikkeling te blijven belonen zijn er binnen de verschillende fases diploma’s en/of sterren te verdienen. De sterren zijn speldjes met een nummer die ruiters op hun rijjasje of clubtrui kunnen spelden.

 

Voor de bronzen fase komt de ruiter in aanmerking voor een diploma en/of een ster als hij/zij een promotiepunt en een voldoende heeft in de theorietoets op de niveaus F4 en F8 voor dressuur, S30 en S60 voor het springen

 

 De behaalde resultaten worden bij gehouden in een persoonlijk bronzen Ruiterpaspoort. Zodra alle onderdelen van de eerste fase goed zijn doorlopen, heeft de ruiter een bronzen speld verdiend.

 

Na het afronden van de eerste (bronzen) fase, kunnen ruiters door naar de tweede (zilveren) fase. In deze fase wordt de correcte inwerking van de ruiter op het paard steeds belangrijker. 

 

Mariska Zoon

Eigenaar, Instructrice dressuur en all round niveau 3, Instructrice voor paardrijden met een beperking, Commandante Carrousel

 
Vinanda  Administratief medewerkster  
Dionne  Stalmedewerkster  
Venessa Instructrice niveau 2, Young Leader Coach  
Aniek  Instructrice niveau 2, Commandante Carrousel

 

 

Frank Website Beheerder cool  

 

  

 

Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden op de manege?

Neem dan contact met ons op.

Stal Hoogwoud 

Koningspade 30

1718 MP Hoogwoud

Tel: 0226-359736

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

 

 

 

Stal Hoogwoud

Koningspade 30

1718 MP Hoogwoud

 

Stal Hoogwoud is centraal gelegen in de kop van Noord Holland, tussen Schagen, Hoorn en Heerhugowaard. Aan de rand van West Friesland, Kop van Noord Holland  en Groot Alkmaar. Het geeft een goede bereikbaarheid vanuit de omgeving. 

 

Stal Hoogwoud is bereikbaar met bus 12 vanuit Hoorn en met buurtbus 417 vanuit Obdam en Schagen. 

© 2019 Stal Hoogwoud
Design by schefa.com